Τα Boxer είναι επιρρεπή στη θερμοπληξία πολύ περισσότερο από ό, τι οι άλλες φυλές.
Για να κατανοήσουμε το λόγο για τον οποίο τα Boxer είναι επιρρεπή στη θερμοπληξία, είναι σκόπιμο να εξετάσουμε τη μορφολογία τους. Τα Boxer, μαζί με πολλές άλλες φυλές ανήκουν στη κατηγορία των "βραχυκέφαλων'' σκύλων.

Nike WMNS Air Force 1 Shadow White/Hydrogen Blue-Purple

Πώς όμως η διαμόρφωση του κεφαλιού των Boxer επηρεάζει τη θερμοκρασία του σώματός τους;
Διάφορα προβλήματα που προκύπτουν από τη δομή του κεφαλιού των Boxer δημιουργούν προδιάθεση ώστε η φυλή να αναπτύσσει το επονομαζόμενο "αναπνευστικό σύνδρομο των βραχυκέφαλων''. Σύμφωνα με το Mar Vista Animal Medical Center, οι βραχυκέφαλες φυλές χαρακτηρίζονται από πολύ μικρά ρινικά ανοίγματα, επιμήκη μαλακό ουρανίσκο και στενή τραχεία. Λόγω αυτών των ιδιομορφιών, οι φυλές αυτές δεν είναι σε θέση να λαχανιάζουν επαρκώς και ως εκ τούτου έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για θερμοπληξία. Αυτό εξηγεί γιατί τα σκυλιά Boxer είναι αυτά που παθαίνουν θερμοπληξία συχνότερα από τα υπόλοιπα.

Ενώ οι άνθρωποι στις υψηλές θερμοκρασίες δροσίζονται μέσω της εφίδρωσης, τα σκυλιά μπορούν να δροσιστούν μόνο από την εισπνοή του αέρα από τη μύτη και το στόμα. Όταν οι αεραγωγοί είναι δομημένοι με τέτοιο τρόπο όπως στις βραχυκέφαλες φυλές, η θερμοπληξία μπορεί να συμβεί πιο εύκολα και πολύ γρήγορα.

Αν ο σκύλος σας εμφανίσει οποιαδήποτε από τις παρακάτω ενδείξεις, είναι επιτακτική ανάγκη να τον μεταφέρετε άμεσα στον κτηνίατρο.

Τα συμπτώματα θερμοπληξίας στα Boxer είναι τα εξής:

Νωθρότητα
Αποπροσανατολισμός
Δύσπνοια
Κόκκινα, ούλα και γλώσσα
Αυξημένη θερμοκρασία
Εμετός

Εάν το σκυλί σας αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να γίνει αδύναμο, να χάσει τις αισθήσεις του, να υποστεί κρίση και ακόμη να πέσει σε κώμα. Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Κατά τη μετάβαση στον κτηνίατρο μπορείτε να δροσίσετε το Boxer σας με υγρές πετσέτες, και αν έχει τις αισθήσεις του μπορείτε να του δώσετε να μασήσει κομμάτια πάγου.

Η θεραπεία για τη θερμοπληξία στα Boxer

Ο κτηνίατρός σας θα εκτιμήσει την κατάσταση με τη λήψη της θερμοκρασίας του σκύλου, και ενδέχεται να προχωρήσει σε αιματολογικές εξετάσεις για να ελέγξει την κατάσταση των ζωτικών του οργάνων. Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αν η  θερμοκρασία σώματος του σκύλου σας είναι λιγότερο από 40°C τότε το φρέσκο νερό, η ξεκούραση και η πρόσβαση σε δροσερό αέρα θα βοηθήσουν το σκυλί να ανακάμψει.

Για θερμοκρασίες πάνω από 41°C, απαιτείται πιο δυναμική αντιμετώπιση. Τα σκυλιά θα πρέπει να ψυχθούν εξωτερικά με εμβάπτιση σε κρύο νερό, ή εσωτερικά χορηγώντας κλύσμα κρύου νερού. Αν ο σκύλος πάσχει από ασθένειες που επιβαρύνουν τη κατάσταση, όπως καρδιακή νόσο ή νόσο των πνευμόνων, απαιτούνται περισσότερες θεραπείες. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να πρέπει να αντιμετωπιστεί με υγρή θεραπεία, αν είναι διαθέσιμη.


Συμβουλές για την προστασία των Boxer σας από τη θερμοπληξία
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την πρόληψη της θερμοπληξίας στο Boxer σας. Το καλοκαίρι θα πρέπει να είστε πολύ προσεχτικοί στις συνθήκες διαβίωσης του σκύλου. Οι θερμές και υγρές μέρες είναι οι πιο επικίνδυνες για το Boxer. Μην αφήνετε το σκύλο σας να ασκείται με αυτές τις κλιματολογικές συνθήκες. Ακόμα και όταν υπάρχει διαθέσιμο άφθονο νερό, τα συμπτώματα θερμοπληξίας ενδέχεται να εξελιχθούν ραγδαία. Κρατήστε το σκυλί σας σε ασφαλή και δροσερά μέρη, κυρίως κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

Εάν πρέπει να περπατήσει το σκυλί σας, βγάλτε το βόλτα  πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Ποτέ μην αφήνετε το Boxer σας σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο. Συχνά, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα σκυλιά μπορούν να μείνουν στο αυτοκίνητο για λίγα λεπτά με τα παράθυρα ανοιχτά. Η αλήθεια είναι ότι η θερμοκρασία σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει εύκολα μέσα σε λίγα λεπτά τους 60°C ακόμη και όταν τα παράθυρα έχουν μείνει μερικώς ανοικτά. Επίσης κατά τις μετακινήσεις, οι βραχυκέφαλες φυλές κινδυνεύουν περισσότερο ακόμα και όταν ταξιδεύουν στο χώρο αποσκευών του αεροσκάφους. Το άγχος του ταξιδιού σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο.

Σύμφωνα με στοιχεία, από το Μάιο του 2005 έως Ιανουάριο του 2011, 80 από τα 135 σκυλιά που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών ανήκουν στην κατηγορία των  βραχυκέφαλων. Για το λόγο αυτό, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αναπτύξει αυστηρές προδιαγραφές περιβαλλοντικών συνθηκών για τη μεταφορά σκυλιών, όπως τα Boxer, στο χώρο αποσκευών του αεροσκάφους.

Αν είναι απαραίτητη η επιβίβαση του σκύλου στο αεροσκάφος, φροντίστε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας προηγουμένως. Μην χρησιμοποιείτε ηρεμιστικά και  προσπαθήστε να αποφύγετε τις πτήσεις τους καλοκαιρινούς μήνες. Ιδανικά, βρείτε ένα εναλλακτικό μέσο μεταφοράς.

Φροντίδα του σκύλου

Διατροφή

  • Διατροφή σκύλου +

    Μια θρεπτική, ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για να διατηρήσετε το σκυλί σας υγιές. Μάθετε τα πάντα για τη σίτιση του Read More
  • 1