Κροτοφοβία είναι ο υπέρμετρος φόβος των σκύλων προς κάποιον ήχο, που καταλήγει στην προσπάθειά τους να τον αποφύγουν ή να δραπετεύσουν απ’αυτόν. Είναι μια παράλογη, έντονη και επίμονη αντίδραση φόβου που μπορεί να αναπτυχθεί σε κάθε ηλικία και σε κάθε φυλή.
Στην προσπάθεια αποφυγής του θορύβου, μια φυσική, ενστικτώδης αντίδραση του σκύλου είναι να προσπαθήσει να βρει καταφύγιο για να αποφύγει τον κίνδυνο. Όμως, όταν οι σκύλοι αντιδρούν υπερβολικά σε ήχους που δεν αντιπροσωπεύουν κίνδυνο, τα πράγματα μπορεί να έχουν δυσάρεστη εξέλιξη.

Sneakers

Μια χαρακτηριστική συμπεριφορά σε τέτοια περίπτωση μπορεί να περιλαμβάνει αλλά να μην περιορίζεται σε, αναζήτηση κρυψώνας, ούρηση, αφόδευση, μάσημα, σιελόρροια, λαχάνιασμα, γρήγορο βηματισμό, τρεμούλα και γαύγισμα. Ένας φοβισμένος σκύλος μπορεί να ψάξει αγωνιωδώς την ανθρώπινη οικογένειά του, να προσπαθήσει να ξεφύγει απ’τον θόρυβο πηδώντας μέσα από τζάμια ή γρατζουνώντας τους τοίχους για να τρέξει μακριά.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά των σκύλων που πάσχουν από κροτοφοβία. Εντούτοις, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Νοσοκομείων Ζώων και των συμπερασμάτων του εθνικού διαδικτυακού τους συνεδρίου για το άγχος του αποχωρισμού, 40 τοις εκατό των σκύλων με κροτοφοβία εμφανίζουν και άγχος αντίστοιχου τύπου.
Οι πιο κοινές αιτίες κροτοφοβίας είναι τα πυροτεχνήματα και οι βροντές, αλλά οι σκύλοι μπορεί να αναπτύξουν φόβο ακόμα για τον πιο ασήμαντο ήχο. Ακόμα και μια πόρτα που τρίζει όταν ανοίγει, κάποιος που χρησιμοποιεί μυγοσκοτώστρα ή ένας ανεμιστήρας που ανάβει, μπορεί να προκαλέσει άμεση αντίδραση σε έναν κροτοφοβικό σκύλο. Και, όσο πιο πολύ εκτίθεται ένας σκύλος στον τρομακτικό θόρυβο, τόσο πιο έντονη θα γίνεται η φοβική του αντίδραση. Για παράδειγμα, ήχοι που θεωρούνται ήπιοι έως δυνατοί, μπορεί να περιλαμβάνουν λόγο με ένταση και θυμό, σπάσιμο γυαλιού, βροντές, πυροτεχνήματα και πυροβολισμούς. Η ευαισθησία σε δυνατούς θορύβους μπορεί να αναπτυχθεί μετά από ένα μόνο ήχο κεραυνού, ο οποίος μετατρέπεται σε ξέσπασμα φοβίας ή εξελίσσεται σταδιακά.
Παρόλο που δεν γνωρίζουμε το λόγο, κάποιοι σκύλοι κοιμούνται ατάραχοι ακούγοντας δυνατούς θορύβους, και άλλοι πανικοβάλλονται. Αυτή η συμπεριφορά είναι εν μέρει γενετική και εν μέρει επίκτητη.
Οι κτηνίατροι συνιστούν έναν ιατρικό τσεκ-απ για τους σκύλους που βιώνουν μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη συμπεριφορά τους. Υπάρχουν πολλά ιατρικά προβλήματα που ενδέχεται να επιτείνουν μια συμπεριφορά άγχους και πανικού, και που πρέπει να αποκλειστούν. Απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας, ή σε έναν κτηνίατρο ειδικό στην συμπεριφορά των ζώων.
Παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει θεραπεία για την κροτοφοβία, οι θεραπευτικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν τροποποίηση συμπεριφοράς, έλεγχο περιβάλλοντος και φαρμακευτική αγωγή, που πάντοτε συμπεριλαμβάνονται σε περιπτώσεις εμφάνισης συμπτωμάτων ήπιου και έντονου φόβου. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικές ομάδες φαρμάκων, όπως αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά και ηρεμιστικά, για τον κατευνασμό της φοβικής αντίδρασης του σκύλου.
Η αποτελεσματική θεραπεία για τους σκύλους που έχουν τάσεις φυγής από ήχους που τους προκαλούν τρόμο μπορεί να είναι απλή, όπως για παράδειγμα η παροχή καταφυγίου στο κλουβί τους που καλύπτεται με κουβέρτα, για μερική προστασία απ’την πηγή του θορύβου. Εάν ο σκύλος φοβάται τις βροντές, βάλτε τον μέσα στο σπίτι και ανάψτε κάποια συσκευή ήχου, τηλεόραση ή μουσική που θα υπερκαλύπτει τον θόρυβο.
Οι σκύλοι είναι αγελαία ζώα και θεωρούν εσάς ως τον αρχηγό της αγέλης, για καθοδήγηση και καθησυχασμό. Υιοθετήστε μια χαλαρή συμπεριφορά, και παραμείνετε ήρεμοι στην τρομαγμένη και αγχωμένη έκφραση του σκύλου σας.

Πηγή American Kennel Club  
http://www.akcchf.org/canine-health/your-dogs-health/noise-phobia-in-dogs.html

Φροντίδα του σκύλου

Διατροφή

  • Διατροφή σκύλου +

    Μια θρεπτική, ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για να διατηρήσετε το σκυλί σας υγιές. Μάθετε τα πάντα για τη σίτιση του Read More
  • 1