Η επιληψία είναι μια επαναλαμβανόμενη διαταραχή που μπορεί να είναι ιδιοπαθής ή επίκτητη. Η επίκτητη επιληψία έχει αναγνωρίσιμο αίτιο, όπως μάζα ιστού στον εγκέφαλο μετά από τραυματισμό της κεφαλής. Η ιδιοπαθής επιληψία (ξαφνική εμφάνιση αγνώστου αιτίου) εμφανίζεται στο 3 τοις εκατό των σκύλων και αντιπροσωπεύει το 80 τοις εκατό των επαναλαμβανόμενων κρίσεων.

Air Jordan 1 Retro High OG 'Chicago' White and Black-Varsity Red For Sale

Η αιτιολογία είναι άγνωστη, παρά το γεγονός πως ενοχοποιείται ενδεχόμενη ανισορροπία στη χημική διαδικασία που μεταδίδει ηλεκτρική ροή στον εγκέφαλο. Οι κρίσεις, συνήθως τονικοκλονικού τύπου (με σπασμούς και απώλεια συνείδησης) ξεκινούν στην ηλικία μεταξύ 6 μηνών και 5 ετών. 
Οι φυλές στις οποίες κληρονομείται το πρόβλημα είναι τα Μπίγκλς, τα Dachshunds (γνωστά ως «λουκάνικα»),  οι Γερμανικοί Ποιμενικοί, ο Βέλγικος Λύκος και άλλες. Φυλές με μεγάλη συχνότητα περιστατικών στις οποίες όμως δεν έχει διαπιστωθεί κληρονομικότητα περιλαμβάνουν τα Κόκερ Σπάνιελ, τα Κόλεϋ, τα Γκόλντεν Ρητρήβερς, τα Λαμπραντόρ, τα Ιρλανδικά Σέττερ, τα Κανίς, τα Σνάουζερς, τα Αγ.Βερνάρδου, τα Χάσκι και κάποια τερριέ. Επίσης, οι διασταυρωμένες φυλές μπορεί να προσβληθούν από επιληψία.
Διάγνωση: Εάν η διάγνωση είναι πράγματι επιληψία, οι κρίσεις θα είναι επαναλαμβανόμενες και παρόμοιες. Γίνονται συνήθως συχνότερες με την πάροδο του χρόνου. Ο κτηνίατρός σας θα σας ζητήσει να κρατήσετε ημερολόγιο με τη συχνότητα των κρίσεων επιληψίας και να δώσετε περιγραφή της συμπεριφοράς του σκύλου πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά από κάθε κρίση.
Μια τυπική επιληπτική κρίση έχει τρεις φάσεις: την αύρα (φάση παροξυσμού), μια γενικευμένη τονικοκλονική κρίση, και μια κατάσταση μετά-τραυματική. Δεν είναι απαραίτητο και οι τρείς φάσεις να είναι διακριτές, γιατί πολλές φορές συμβαίνουν ενώ ο σκύλος ξεκουράζεται ή κοιμάται. Επιπλέον, σε μερικές περιπτώσεις η κρίση είναι ασυμπτωματική. Αντί για τον κλασικό τονικοκλονικό σπασμό, ο σκύλος επιδεικνύει περίεργη συμπεριφορά όπως ξέφρενο γαύγισμα, γλύψιμο ή μάσημα στο σώμα του, απλανές βλέμμα ή ξέσπασμα σε αόρατα αντικείμενα. Αυτή ονομάζεται ψυχοκινητική κρίση και πιστεύεται ότι ενεργοποιείται από ένα κέντρο που βρίσκεται χαμηλά στον εγκέφαλο.
Οι εστιακές, κινητικές κρίσεις υποδηλώνουν κάκωση στον εγκέφαλο. Μια νευρολογική εξέταση ή ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα που δείχνουν ανωμαλία σε περίοδο που δεν υπήρξαν πρόσφατες κρίσεις, επίσης δείχνει κάκωση στον εγκέφαλο.  Αυτά τα ευρήματα αποκλείουν τη διάγνωση επιληψίας. Περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις περιλαμβάνουν παρακέντηση νωτιαίου μυελού και ανάλυση εγκεφαλονωτιαίου υγρού, ακτινογραφία κρανίου, αξονική ή μαγνητική τομογραφία.
Θεραπεία: Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από φάρμακα νέας γενιάς που είναι διαθέσιμα για την θεραπεία της επιληψίας. Εντούτοις, τα αντι-επιληπτικά φάρμακα, απλά ή σε συνδυασμό, δεν είναι εκατό τοις εκατό αποτελεσματικά. Το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει κανείς είναι πως η θεραπεία θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό και τη δριμύτητα των κρίσεων, ενώ θα αυξήσει τις ασυμπτωματικές περιόδους. Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία συνιστάται εφ’όσον εμφανίζονται δύο ή περισσότερες κρίσεις το μήνα, ή πάνω από 10 με 12 κρίσεις το χρόνο.
Η Φαινοβαρβιτάλη συνεχίζει να είναι το μοναδικό πιο αποτελεσματικό φάρμακο για την θεραπεία της επιληψίας στους σκύλους. Η βασική του παρενέργεια είναι η υπνηλία. Παρ’όλα αυτά, μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι περισσότεροι σκύλοι συνηθίζουν τα συμπτώματα υπνηλίας. Σε ορισμένους σκύλους, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο συκώτι. Το Βρωμιούχο Κάλιο επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της επιληψίας. Οι περισσότεροι σκύλοι ανταποκρίνονται πιο πολύ στη Φαινοβαρβιτάλη παρά στο Βρωμιούχο Κάλιο μόνο, όμως το δεύτερο δεν προκαλεί βλάβη στο συκώτι. Σπανίως, ενδέχεται να προκαλέσει ακαμψία στα πίσω πόδια, όμως αυτό επανέρχεται όταν διακοπεί το φάρμακο. Πολλοί σκύλοι ελέγχονται καλύτερα με ένα συνδυασμό των δύο ουσιών, ενώ μερικοί ελέγχονται καλά μόνο με Βρωμιούχο Κάλιο.
Εάν οι κρίσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με το συνδυασμό Φαινοβαρβιτάλης και Βρωμιούχου Καλίου, τότε μπορούν να προστεθούν άλλα φάρμακα όπως το Κλοναζεπάμ, το Βαλπροϊκό οξύ, το Κλοραζεπάτ και πολλά άλλα. Οι δοσολογίες και ο βαθμός δράσης των αντισπασμωδικών φαρμάκων ποικίλουν. Τακτικός έλεγχος του ορού των επιπέδων φαρμάκων είναι βασικός και για τον έλεγχο των κρίσεων, και για την αποφυγή της τοξικότητας. Τα ηπατικά ένζυμα πρέπει να παρακολουθούνται επίσης. Τα δύο πιο κοινά αίτια αποτυχίας της θεραπείας είναι η ανεπαρκής δόση των φαρμάκων και η λανθασμένη συχνότητα λήψης. Η παράλειψη μιας δόσης ενός αντισπασμωδικού μπορεί να επισπεύσει την κρίση. Είναι σημαντικό να συνεργάζεστε στενά με τον κτηνίατρό σας. 
Ο βελονισμός και η αλλαγή στη διατροφή, καθώς και η ομοιοπαθητική ιατρική μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην μείωση του αριθμού και της έκτασης των επιληπτικών κρίσεων.
Οι έρευνες για την ταυτοποίηση του ελαττωματικού γονιδίου ή γονιδίων που είναι υπεύθυνα για την επιληψία συνεχίζονται, ούτως ώστε οι σκύλοι να αναγνωριστούν ως φορείς πριν την αναπαραγωγή. Οι σκύλοι που έχουν προσβληθεί μπορεί να μην έχουν κρίση μέχρι τα 3 ή τα 5 τους χρόνια, οπότε και μπορεί να έχουν ήδη ζευγαρώσει. Όταν υπάρχει υποψία επιληψίας, κανένας σκύλος δεν πρέπει να οδηγείται σε αναπαραγωγή.

Πηγή: http://pets.webmd.com/dogs/dog-epilepsy

Εμπειρία από φίλο με επιληπτικό σκύλο

Πρώτον, κατά τη διάρκεια της κρίσης μην επιχειρήσετε να βάλετε το χέρι σας στο στόμα του. Το μόνο που πρέπει να εξασφαλίσετε, όχι μόνο τότε αλλά και κατά τη φάση που το σκυλί συνέρχεται, είναι η ασφάλειά του, δηλαδή να μην χτυπήσει, μην πέσει από κάπου, όπως σκάλες, κλπ. Δεύτερον, πρέπει να καταλάβετε ότι αυτό το γεγονός είναι στρεσογόνο και γι' αυτόν, οπότε όσο πιο ήρεμοι είστε τόσο καλύτερα θα νιώσει κι αυτός. Επίσης, επειδή κατά τη μετατραυματική κατάσταση υπάρχει περίπτωση να γίνει ελαφρά επιθετικός, αφήστε τον να συνέλθει μόνο του, χωρίς να προσπαθήσετε να του επιβληθείτε γιατί εκείνη την ώρα δεν μπορεί να ξεχωρίσει αφεντικό. Τέλος, μετά την κρίση ενδεχομένως να δείξει ότι πεινάει. Δώστε του φαγητό γιατί έχει ξοδέψει πολλή ενέργεια κατά την κρίση και ίσως πεινάει, λαμβάνοντας όμως υπόψιν την ημερήσια ποσότητα φαγητού που πρέπει να τρώει. Σε κάθε περίπτωση μην πανικοβληθείτε και επικοινωνείστε με τον κτηνίατρό σας.

Φροντίδα του σκύλου

Διατροφή

  • Διατροφή σκύλου +

    Μια θρεπτική, ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για να διατηρήσετε το σκυλί σας υγιές. Μάθετε τα πάντα για τη σίτιση του Read More
  • 1