Κατάγματα ή σπασίματα στα κόκκαλα μπορεί να προκληθούν από ατύχημα με οχήματα, από πτώσεις από μεγάλα ύψη ή από άλλου τύπου ατυχήματα. Στα σκυλιά το μηριαίο οστό, η λεκάνη, το σαγόνι, το κρανίο και η σπονδυλική στήλη παρουσιάζουν τα πιο συνήθη σπασίματα.

Συμπτώματα και Είδη

Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για κάποιο σπασμένο κόκαλο
Σοβαρός πόνος
Πρήξιμο
Αδυναμία να στηρίξουν βάρος στο σπασμένο κόκαλο
Ανοιχτές Πληγές με τις κλειδώσεις έξω
Παραμόρφωση της δομής των οστών
Μείωση του ύψους του ποδιού
Εκτός από σπάσιμο ή κάταγμα, το σκυλί μπορεί επίσης να υποστεί σοκ, βλάβες στα εσωτερικά του όργανα και απώλειες στο αίμα.
Υπάρχουν αρκετοί τύποι καταγμάτων
Το ανοιχτό κάταγμα όπου το κόκαλο είναι εκτεθειμένο. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα λοίμωξης στα οστά λόγω βακτηρίων και εισχώρηση ακαθαρσιών στην πληγή
Το κλειστό κάταγμα δεν περιλαμβάνει σπασμένα κόκαλα
Το σύνθετο κάταγμα έχει περισσότερα από ένα σπασμένα κόκαλα ή ένα σπασμένο κόκαλο σε περισσότερα από ένα σημεία

Αιτίες
Τα σκυλιά, σαν περίεργες φυσιογνωμίες, μπορούν πολλές φορές να βρεθούν σε επικίνδυνες καταστάσεις. Επίσης συχνά ατυχήματα λαμβάνουν χώρα στους εσωτερικούς χώρους. Συχνές αιτίες καταγμάτων αποτελούν τα ατυχήματα από αυτοκίνητα και μηχανές, οι μάχες, και η πτώση από μεγάλα ύψη. Το μεγάλο της ηλικίας και ασθένειες είναι πολλές φορές υπεύθυνα για το εύθραυστο των οστών.

Διάγνωση
Έπειτα από παρατήρηση των κλινικών συμπτωμάτων, ο κτηνίατρος μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση με ακτινογραφία.

Θεραπεία
Για να σιγουρευτέιτε ότι δε θα σας δαγκώσει το πληγωμένο σκυλί κατά τη περίθαλψη του οστού φιμώστε το σκύλο. Συνίσταται η χρήση αρκετών αποστειρωμένων χειρουργικών γαζών (ρούχα ή πετσέτες) για την κάλυψη της ανοιχτής πληγής καθώς και σφιχτό δέσιμο. Αν υπάρχει παρατεταμένη αιμορραγία, προσεχτικά ασκήστε πίεση στην πληγωμένη περιοχή. Το δέσιμο του σπασμένου οστού πριν το σκυλί μεταφερθεί στον κτηνίατρο θα ανακουφίσει το πόνο και θα βοηθήσει στην αποφυγή καταστροφής του ιστού και πιθανού σοκ. Πριν αποφασιστεί το δέσιμο του κατάγματος, μια σειρά παραγόντων θα πρέπει να ληφθεί υπ'όψη: η σοβαρότητα και η θέση της πληγής, η ύπαρξη και άλλων τραυματισμών καθώς και τα υλικά που απαιτούνται για το δέσιμο. Το δέσιμο απαιτεί προσοχή καθώς σε περίπτωση που δε γίνει σωστά μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά.Το δέσιμο θα πρέπει να γίνει στην ίδια τοποθεσία που το σκυλί τραυματίστηκε καθώς κάθε περεταίρω μετακίνηση μπορεί να προκαλέσει περισσότερη ζημιά. Μην προσπαθήσετε να ισιώσετε το λυγισμένο πόδι απλά δέστε το.Το δέσιμο είναι αποτελεσματικό όταν διασταυρώνει τις κλειδώσεις που βρίσκονται πάνω και κάτω από το σπασμένο κόκαλο. Σε περίπτωση που το κάταγμα είναι στον αγκώνα ή στο γόνατο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σα νάρθηκας ένα τυλιγμένο περιοδικό ή κάποιο σκληρό χαρτόνι. Σιγουρευτείτε ότι το δέσιμο ενώνεται από το πόδι σε κάποιο σημείο πάνω από τον αγκώνα ή το γόνατο, αυτό μπορεί να γίνει με κάποιο μαλακό σχοινί , γραβάτα ή γάζα. Για κάθε σπασμένο κόκαλο κάτω από το γόνατο, γύψος ή νάρθηκας χρησιμοποιείται για ακινητοποίηση. Για σπασμένα κόκαλα πάνω από το γόνατο ή αγκώνα χρειάζονται καρφιά και μεταλλικά φύλλα. Σε περίπτωση που ο σκύλος έχει υποστεί σοκ, χρειάζεται να μεταφερθεί από το ένα μέρος στο άλλο στην ίδια στάση έτσι ώστε να μη προκληθεί επιπλέον πόνος. Σε περίπτωση καταγμάτων στο κεφάλι και στη σπονδυλική στήλη η μεταφορά πρέπει να γίνει με πολύ προσοχή και με όσο το δυνατό λιγότερη κίνηση. Καλέστε τον κτηνίατρο να σας δώσει οδηγίες για τη μεταφορά στου σκύλου σε κλινική. Τα κατάγματα στις κλειδώσεις απαιτούν χειρουργείο. Σε περίπτωση καταγμάτων στο σαγόνι τα δόντια δένονται με σύρμα μέχρι να θεραπευτεί το κάταγμα

Συμπεριφορά και διαχείριση

Σιγουρευτείτε ότι το σκυλί σας δε δαγκώνει ή μασάει τους επιδέσμους ή τα άλλα ιατρικά αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση του κατάγματος. Επίσης όταν κάνετε μπάνιο το σκυλί, η επηρεασμένη περιοχή μπορεί να καλυφτεί με πλαστική σακούλα για να μη βραχεί.

Πρόληψη

Αν και τα κατάγματα που προκαλούνται από ατυχήματα δε μπορούν να προβλεφθούν, εκείνα που είναι αποτέλεσμα ασθενειών μπορούν. Για παράδειγμα, κατάγματα που προκαλούνται εξαιτίας της έλλειψης ασβεστίου μπορούν να προληφθούν δίνοντας βιταμίνες και μεταλλικά συμπληρώματα.

Φροντίδα του σκύλου

Διατροφή

  • Διατροφή σκύλου +

    Μια θρεπτική, ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για να διατηρήσετε το σκυλί σας υγιές. Μάθετε τα πάντα για τη σίτιση του Read More
  • 1