Φέρε (Μπαλάκι)

Για να διδάξετε στο σκύλο σας πως να φέρνει το μπαλάκι, το μόνο που χρειάζεται είναι να έχετε το αγαπημένο του παιχνίδι. Ένα μπαλάκι του τέννις είναι αρκετά καλό, λόγω της επαναφοράς. Αυτή είναι μία από τις λίγες φορές που δε θέλετε να διδάξετε κάτι στο σκύλο σας στην πίσω ή τη μπροστινή αυλή, εξαιτίας των αντιπερισπασμών που υπάρχουν, όπως πουλιά, μικρά ζώα, αυτοκίνητα ή άνθρωποι να μιλάνε σε κοντινή απόσταση. Σιγουρευτείτε ότι ξεκινάτε την εκπαίδευση σε περιοχή που υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότεροι αντιπερισπασμοί. Το πρώτο βήμα είναι να ενθουσιάσετε το σκύλο σας με  το μπαλάκι. Μετακινήστε το παιχνίδι πίσω και μπροστά από τον σκύλο σας ώστε να προσπαθήσει να το πιάσει. Τώρα, πετάξτε το μπαλάκι λίγο πιο μακριά από εσάς. Όταν το πετάξετε, πείτε την εντολή “ΦΕΡΤΟ”. Όταν ο σκύλος σας φέρει το παιχνίδι, επιβραβεύστε τον με τη φράση “Καλός Σκύλος”. Μπορεί να μην το φέρει την πρώτη φορά. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιείστε την εντολή “ΕΛΑ” που του έχετε μάθει νωρίτερα , ώστε να σας επιστρέψει το μπαλάκι. Όταν το φέρει πίσω επιβραβεύστε τον.

Τούμπα

Η εκμάθηση της εντολής “ΤΟΥΜΠΑ” είναι περισσότερο για διασκέδαση τόσο δική σας όσο και του σκύλου σας!
Για να διδάξετε αυτή την εντολή, ο σκύλος σας πρέπει να ξέρει την εντολή “ΚΑΤΣΕ” και “ΚΑΤΩ”.
Για να είστε προετοιμασμένοι για αυτήν την εντολή πρέπει να έχετε μερικές λιχουδιές στο δεξί σας χέρι.
Πρώτα, βάλτε το σκύλο σας στη θέση “ΚΑΤΣΕ” και ύστερα στο “ΚΑΤΩ”. Δώστε του μία λιχουδιά για να είστε σίγουροι ότι ο σκύλος σας νιώθει άνετα με τη θέση. Τον βάζουμε στη θέση “ΚΑΤΩ” καθότι αυτή θα είναι η βάση για να του διδάξετε την εντολή “ΤΟΥΜΠΑ”. Βγάλτε έξω άλλη μία λιχουδιά και κάντε ένα κύκλο με το χέρι σας ώστε ο σκύλος σας να ακολουθήσει τη λιχουδιά και να κάνει την “ΤΟΥΜΠΑ”. Με το αριστερό σας χέρι, ευγενικά σπρώξτε τον σκύλο σας από τον ώμο του ώστε να ακουμπήσει η κοιλιά του στο έδαφος και κατά συνέπεια να ξαπλώσει στο πλάι. Όταν βρίσκεστε ακριβώς σε αυτό το σημείο δώστε του άλλη μία λιχουδιά.
Τώρα, βγάλτε έξω άλλη μία λιχουδιά και κρατήστε τη μπροστά από τη μύτη του σκύλου σας ώστε να την ακολουθεί με τα μάτια του προς την αντίθετη κατεύθυνση. Καθώς η λιχουδιά θα απομακρύνεται από το οπτικό του πεδίο θα προσπαθήσει να την ακολουθήσει, έτσι θα αναγκαστεί να ρολάρει για να τη ξαναβρεί. Καθώς ρολάρει, πείτε την εντολή “ΤΟΥΜΠΑ” και ύστερα πείτε “Καλός Σκύλος” καθώς θα του δίνετε συγχρόνως και μία λιχουδιά. Επαναλάβετε αυτά τα βήματα 4-5 φορές, κάνοντας με το χέρι σας την κυκλική χειρονομία, μετακινήστε τη λιχουδιά ώστε ο σκύλος σας να ξαπλώσει από την μία πλευρά και να ρολάρει προς την άλλη. Σε μερικά σκυλιά δεν τους αρέσει να ρολάρουν διότι εκθέτουν την κοιλιά τους και αυτό τα κάνει να νιώθουν ευάλωτα. Εάν ο σκύλος σας προσπαθήσει να σηκωθεί ή δε δείχνει ενδιαφέρον να ρολάρει, επιβραβεύστε τον με τη φράση “Καλός Σκύλος” και με μία λιχουδιά. Σύντομα θα μάθει να ρολάρει και να μη φοβάται, ειδικά άμα ξέρει ότι αυτό θα τον οδηγήσει να πάρει άλλη μία λαχταριστή λιχουδιά.

Στα δύο πόδια

Η εντολή “ΣΤΑ ΔΥΟ ΠΟΔΙΑ” θα κάνει το σκύλο σας να κάθεται στα πίσω του πόδια, όπως όταν ένας άνθρωπος κάθεται κάτω.
Απαιτείται για αυτή την εντολή ο σκύλος σας να ξέρει ήδη την εντολή “ΚΑΤΣΕ”. Να έχετε κάποιες λιχουδιές έτοιμες και τότε δώστε στο σκύλο σας την εντολή “ΚΑΤΣΕ”. Κρατήστε το χέρι σας πάνω από τη μύτη του, σε ένα σημείο που θα αναγκαστεί να σηκώσει τα δύο του πόδια από το έδαφος. Δε χρειάζεται να πείτε την εντολή ακόμα, αυτό που θέλουμε αρχικά είναι να σηκώσει τα πόδια του από το έδαφος. Επιβραβεύστε την καλή του συμπεριφορά με τη φράση “Καλός Σκύλος” και δώστε του μία λιχουδιά. Αυτό θα βοηθήσει το σκύλο να μάθει ότι όταν κάθεται στα πίσω του πόδια θα ανταμείβεται με μία λιχουδιά. Τώρα είναι ή ώρα να πείτε την εντολή “ΣΤΑ ΔΥΟ ΠΟΔΙΑ”. Βάλτε το σκύλο σας να καθίσει πάλι και κρατήστε τη λιχουδιά πάνω από τη μύτη του. Καθώς ο σκύλος σας θα σηκώνεται στα δύο πόδια πείτε τη φράση “ΣΤΑ ΔΥΟ ΠΟΔΙΑ”. Επιβραβεύστε τον για την καλή του συμπεριφορά με μία λιχουδιά και με τη φράση “Καλός Σκύλος”. Τώρα, φέρτε το χέρι σας πάνω από τη μύτη του σκύλου σας, χωρίς λιχουδιά αυτή τη φορά. Τοποθετήστε το χέρι σας σε αυτή τη θέση και αφήστε το σκύλο σας να “ΜΕΙΝΕΙ” εκεί. Πείτε την εντολή “ΣΤΑ ΔΥΟ ΠΟΔΙΑ”. Όταν το κάνει, επιβραβεύστε τον με μία λιχουδιά και λέγοντάς του “Καλός Σκύλος”. Σύντομα, θα πρέπει να έχετε το σκύλο σας στη θέση “ΣΤΑ ΔΥΟ ΠΟΔΙΑ”, απλά μετακινήστε το χέρι σας πάνω από την μύτη του καθώς θα σηκώνεται στα δύο πόδια.

Ανάμεσα

Αυτή η εντολή θα μάθει στο σκύλο σας να κάθεται ανάμεσα στα πόδια σας, ενώ εσείς θα είστε όρθιοι. Ο σκύλος σας θα πρέπει να ξέρει ήδη την εντολή “ΚΑΤΣΕ”. Καθίστε με τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά ώστε να μπορεί ο σκύλος σας να χωρέσει να κάτσει ανάμεσα. Το πρώτο βήμα είναι να φέρετε το σκύλο σας ανάμεσα στα πόδια σας. Για να το καταφέρετε αυτό, πάρτε μία λιχουδιά, δείξτε τη στο σκύλο σας και περάστε την ανάμεσα από τα πόδια σας. Ο σκύλος σας θα ακολουθήσει τη λιχουδιά, περπατώντας ανάμεσα στα πόδια σας. Επαναλάβετε αυτή τη δράση μερικές φορές επιβραβεύοντας το σκύλο σας κάθε φορά που περπατάει ανάμεσα από τα πόδια σας. Δε χρειάζεται να πείτε την εντολή ακόμα. Το επόμενο βήμα είναι να πάρετε τη λιχουδιά με το χέρι σας και αφού ο σκύλος μπει ανάμεσα στα πόδια σας σηκώστε τη λιχουδιά ψηλά ώστε να σας κοιτάει. Επαναλάβετε μερικές φορές. Κατά τη διάρκεια της δράσης πείτε την εντολή “ΑΝΑΜΕΣΑ”. Επιβραβεύστε το σκύλο σας για την καλή του συμπεριφορά με μία λιχουδιά και με τη φράση “Καλός Σκύλος”.