Η εντολή “ΜΑΖΙ” χρησιμεύει όταν θα κάνετε βόλτα με το σκύλο σας και κάποια στιγμή θελήσετε να τον σταματήσετε επιθυμώντας να πάψει να σας ακολουθεί όσο εσείς θα περπατάτε μπροστά. Πριν του διδάξετε την εντολή “ΜΑΖΙ”, ο σκύλος σας πρέπει να έχει συνηθίσει να περπατάει με χαλαρό λουρί. Πρέπει επίσης να ξέρει την εντολή “ΚΑΤΣΕ”, διότι από αυτή την εντολή ξεκινάμε για να του διδάξουμε το “ΜΑΖΙ”. Πρέπει επίσης να έχετε και κάποιες λιχουδιές μαζί σας.
Για να του διδάξετε το “ΜΑΖΙ”, πρώτο φέρτε τον σκύλο σας σε θέση “ΚΑΤΣΕ”. Συνδέστε το λουρί με το κολάρο. Διπλώστε την άλλη άκρη του λουριού και κρατήστε το στο δεξί σας χέρι, συνεχίζετε βέβαια να έχετε το λουρί χαλαρό (ο σκύλος σας σε αυτό το σημείο πρέπει να συνεχίζει να κάθεται - εάν όχι επαναλάβετε την εντολή “ΚΑΤΣΕ” και επιβραβεύστε τον με τη φράση “Καλός Σκύλος”, όταν υπακούσει).
Να είστε σίγουροι ότι το λουρί δεν ακουμπάει στο πάτωμα. Πάρτε μία λιχουδιά στο αριστερό σας χέρι και τοποθετήστε τη μπροστά από τη μύτη του. Κρατήστε τη λιχουδιά κοντά στη μύτη του και αρχίστε να περπατάτε. Να είστε σίγουροι ότι ο σκύλος σας ακολουθεί ενώ είναι κοντά στο αριστερό σας χέρι (αφού υπάρχει λιχουδιά μέσα, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα). Όταν ξεκινήσετε να περπατάτε, δώστε στον σκύλο σας την εντολή “ΜΑΖΙ”. Περπατήστε μερικά βήματα μπροστά. Ο σκύλος σας θα σας ακολουθήσει. Αυτό είναι απόλυτα αποδεκτό. Αφού κάνετε μερικά βήματα, σταματήστε και δώστε του την εντολή “ΚΑΤΣΕ”. Εάν ο σκύλος σας κάτσει, δώστε του μία λιχουδιά και επιβραβεύστε την καλή του συμπεριφορά με τη φράση “Καλός Σκύλος”. Επαναλάβετε αυτά τα βήματα περίπου 10 φορές ώστε να αρχίσει ο σκύλος σας να συνηθίζει αυτή τη διαδικασία, καθώς θα περπατάει με το λουρί. Αυξήστε τον αριθμό των βημάτων και την απόσταση που περπατάτε, ώστε να γίνει κατανοητή αυτή η εντολή. Για να διαφέρει η εντολή αυτή, καθώς ο σκύλος σας ξέρει τα βασικά αλλάξτε την πορεία ή επιταχύνετε το βήμα σας, ώστε να αντιληφθείτε και εσείς αλλά και ο σκύλος σας ότι η εντολή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο τρόπους.