Αν έχετε ποτέ μπει σε πειρασμό να ξυπνήσετε το σκύλο σας όταν βλέπει όνειρο, αντισταθείτε! Είναι προτιμότερο να τον αφήσετε στην ησυχία του!

Πιθανότατα το έχετε δει να συμβαίνει: το σκυλί σας, ενώ κοιμάται, ξαφνικά γαβγίζει τινάζοντας τα πόδια. Βλέπει στ’αλήθεια όνειρο;

Mens Sneakers Online

Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που ενισχύουν την άποψη ότι πράγματι, τα σκυλιά μπορούν να βιώσουν την εμπειρία του ονείρου. Ερευνητές, με τη χρήση ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, εξέτασαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των σκύλων κατά τη διάρκεια του ύπνου, και διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά έχουν παρόμοιες αντιδράσεις με τους ανθρώπους όσον αφορά τις φάσεις του ύπνου και την εγκεφαλική λειτουργία. Όπως όταν κοιμούνται οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά μπαίνουν σε ένα βαθύτερο στάδιο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ρυθμός αναπνοής γίνεται ακανόνιστος, ενώ παράλληλα κάνουν απότομες οπτικές κινήσεις(REM). Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM λαμβάνει χώρα η διαδικασία του ονείρου, και συχνά παρατηρούνται ακούσεις κινήσεις του σώματος. Οι σκύλοι μπορεί να κουνούν τα πόδια σαν να θέλουν να τρέξουν, να μουρμουρίζουν ή να κλαψουρίζουν αναστατωμένοι ανασαίνοντας γρήγορα ή κρατώντας για λίγο την αναπνοή τους.
Δεν ονειρεύονται όλα τα σκυλιά με τον ίδιο τρόπο. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα μικρόσωμα σκυλιά ονειρεύονται περισσότερο απ’ ό,τι τα μεγαλόσωμα. Ένα μικροκαμωμένο κανίς μπορεί να βλέπει όνειρο κάθε δέκα λεπτά, ενώ ένα Golden Retriever μπορεί να ονειρεύεται μόνο μια φορά στα  90 λεπτά. Η διαδικασία του ονείρου παρατηρείται συχνότερα στα κουτάβια. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί έχουν να επεξεργαστούν τεράστιες ποσότητες νέων εμπειριών.
Τι ονειρεύονται τα σκυλιά; Καθώς κανένας σκύλος δεν έχει πει ποτέ σε κανέναν τι όνειρο βλέπει, μπορούμε μόνο να μαντέψουμε. Είναι πολύ πιθανό οι σκύλοι να ονειρεύονται με παρόμοιο τρόπο με αυτό των ανθρώπων, αναβιώνοντας τις καθημερινές τους δραστηριότητες όπως το κυνηγητό, το παιχνίδι, το φαγητό.
Εάν έχετε μπει ποτέ στον πειρασμό να ξυπνήσετε τον σκύλο σας ενώ βλέπει όνειρο,  αντισταθείτε. Είναι προτιμότερο να τον αφήσετε ήσυχο. Τα σκυλιά όπως και οι άνθρωποι άλλωστε, χρειάζονται ύπνο χωρίς διακοπές για να έχουν μια υγιή διανοητική δραστηριότητα.

Πηγή:
http://www.pedigree.com/All-Things-Dog/Article-Library/Do-Dogs-Dream.aspx