Μπορούν οι σκύλοι να νιώσουν τα συναισθήματά μας;  Μελέτες του χασμουρητού των σκύλων αποδεικνύουν πως μπορούν!

Τα κατοικίδια χασμουριούνται ανταποκρινόμενα στα χασμουρητά των ιδιοκτητών τους, αναφέρει η μελέτη.

Air Jordan 1 GS

Οι ιδιοκτήτες σκύλων που ισχυρίζονται ότι τα κατοικίδιά τους καταλαβαίνουν τα συναισθήματά τους, μπορεί να έχουν ανακαλύψει κάτι σημαντικό: Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι σκύλοι χασμουριούνται ανταποκρινόμενοι στα χασμουρητά των ιδιοκτητών τους, παρά σε αυτά των ξένων.
Αυτό υποδεικνύει ότι οι σκύλοι είναι «συναισθηματικά δεμένοι»  με τους ανθρώπους, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο, Teresa Romero.
Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι οι σκύλοι χασμουριούνται όταν βλέπουν ανθρώπους να το κάνουν, αλλά ήταν ασαφές αν αυτό μπορούσε να θεωρηθεί ως μορφή συναισθηματικής ταύτισης (ενσυναίσθησης) ή ήπιου στρες, καθώς το χασμουρητό ενδέχεται να προκληθεί από άγχος.
Η Romero και η ομάδα της οργάνωσαν ένα πείραμα, στο οποίο 25 οικόσιτοι σκύλοι παρακολούθησαν τους ιδιοκτήτες τους καθώς και ξένα άτομα να χασμουριούνται, ή να προσποιούνται ότι το κάνουν.
Η ομάδα απέκλεισε το στρες, καθώς οι ερευνητές δεν εντόπισαν σημαντικές διαφορές στο χτύπο της καρδιάς των σκύλων κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 7 Αυγούστου στην εφημερίδα PLOS ONE.
Οι σκύλοι που έλαβαν μέρος στη μελέτη δεν χασμουριούνταν μόνο ανταποκρινόμενοι στο χασμουρητό των ιδιοκτητών τους, αλλά χασμουριούνταν λιγότερο όταν έβλεπαν προσποιητά χασμουρητά από τους ιδιοκτήτες τους ή από ξένους, επιδεικνύοντας πραγματικό, μεταδοτικό χασμουρητό.
Το μεταδοτικό χασμουρητό συμβαίνει στους ανθρώπους, τους χιμπατζήδες, τους μπαμπουίνους και τους σκύλους.
Σε μια αντίστοιχη μελέτη που δημοσιεύθηκε ένα χρόνο πριν, οι επιστήμονες απέδειξαν ότι οι άνθρωποι χασμουριούνται περισσότερο ανταποκρινόμενοι στο χασμουρητό των ανθρώπων για τους οποίους νοιάζονται.
Στην περίπτωση των ανθρώπων, οι επιστήμονες έχουν βάσιμες υποψίες ότι το μεταδοτικό χασμουρητό είναι μια μορφή συναισθηματικής ταύτισης (ενσυναίσθησης),  με ανθρώπους που βιώνουν κάποιο συναίσθημα, το οποίο - στην περίπτωση του χασμουρητού - συνήθως μεταφράζεται σε στρες, άγχος, πλήξη ή κόπωση.
Η Elisabetta Palagi, από το Ινστιτούτο Νοητικών Επιστημών και Τεχνολογιών της Ρώμης σημείωσε ότι με τη μελέτη αυτή, είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες αποδεικνύουν ότι το μεταδοτικό χασμουρητό μπορεί να λάβει χώρα και μεταξύ διαφορετικών ειδών.
"Αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας εξημέρωσης," ανέφερε η Palagi, η οποία δεν έλαβε μέρος στη μελέτη.
"Για μια ακόμη φορά" δήλωσε, η μελέτη "αποδεικνύει ότι οι σκύλοι έχουν ικανότητες ενσυναίσθησης προς τους ανθρώπους."
Ανταπόκριση: Christine Dell'Amore
Πηγή: National Geographic