Γνωρίζοντας πώς να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου σας, έχετε το κλειδί να κατανοήσετε την συμπεριφορά του, να αξιολογήσετε τη στάση του, και να προβλέψετε την επόμενη κίνησή του. Καθώς οι σκύλοι δεν επικοινωνούν λεκτικά, η γλώσσα του σώματός τους μιλά γι’αυτούς. Η φωνητική έκφραση συνήθως έπεται της γλώσσας του σώματος. Εφ’όσον μάθει κανείς αυτούς τους βασικούς τύπους, χρειάζεται κάποιος χρόνος για την παρατήρηση της αλληλεπίδρασης των σκύλων με τους ανθρώπους και με άλλα ζώα, σε διαφορετικές περιστάσεις.

Η κατανόηση της γλώσσας του σώματος του σκύλου μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία σκύλου και ιδιοκτήτη από επικίνδυνες καταστάσεις, καθώς και να βοηθήσει στην εκπαίδευση ή την αναγνώριση κοινών προβλημάτων συμπεριφοράς.

Αυτοπεποίθηση
Ο σκύλος που έχει σιγουριά και αυτοπεποίθηση στέκεται τεντωμένος σε ίσια θέση, με το κεφάλι του ψηλά, τα αυτιά του όρθια και τα μάτια του ζωηρά. Το στόμα του μπορεί να είναι ελαφρώς ανοιχτό, αλλά είναι χαλαρός. Η ουρά του μπορεί να κινείται ελαφρά, να στρίβει ήρεμα, ή να κρέμεται σε χαλαρή θέση. Είναι φιλικός, καθόλου απειλητικός και νιώθει άνετα στο περιβάλλον του.
Χαρά
Ένας χαρούμενος σκύλος θα δείξει τα ίδια σημάδια, όπως και ένας σκύλος με αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, συνήθως θα κουνήσει την ουρά του και ενίοτε θα κρατήσει το στόμα του περισσότερο ανοιχτό ή θα έχει ακόμα και ήπιο λαχάνιασμα. Φαίνεται ακόμα πιο φιλικός και ικανοποιημένος από τον σκύλο με αυτοπεποίθηση, με κανένα δείγμα άγχους.

Διάθεση για παιχνίδι
Ένας σκύλος με παιχνιδιάρικη διάθεση είναι χαρούμενος και ενθουσιώδης. Τα αυτιά του είναι όρθια, τα μάτια του ζωηρά, η ουρά του κινείται γρήγορα. Μπορεί να πηδά και να τρέχει με μεγάλη ευθυμία. Συχνά, ένας σκύλος με διάθεση για παιχνίδι επιδεικνύει την κλασσική στάση του παιχνιδιού: τα μπροστινά πόδια τεντωμένα μπροστά, το κεφάλι σε ευθεία, το πίσω μέρος του σώματος με κλίση προς τα πάνω, και πιθανότατα το σώμα να κουνιέται δεξιά-αριστερά. Αυτή είναι σίγουρα πρόσκληση για παιχνίδι!

Υποταγή
Ένας σκύλος σε υποταγή κρατά το κεφάλι χαμηλά, έχει τα αυτιά κάτω και αποφεύγει την επαφή με τα μάτια. Η ουρά είναι χαμηλωμένη, και ενδέχεται να την κινεί ελαφρά, αλλά δεν είναι κρυμμένη. Μπορεί να κυλιστεί στην πλάτη και να αφήσει την κοιλιά εκτεθειμένη. Ένας σκύλος σε υποταγή μπορεί επίσης να σπρώχνει απαλά με τη μουσούδα, ή να γλύφει τον άλλο σκύλο ή άνθρωπο, για να δείξει περαιτέρω παθητική πρόθεση. Ορισμένες φορές, θα μυρίσει το έδαφος, ή θα στρέψει αλλού την προσοχή του, για να δείξει πως δεν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα. Ένας σκύλος σε υποταγή είναι πράος, ήρεμος και όχι απειλητικός.
Άγχος
Ο αγχωμένος σκύλος μπορεί να ενεργεί σαν να είναι σε υποταγή, όμως συχνά κρατά τα αυτιά μερικώς πίσω και τον αυχένα τεντωμένο. Στέκεται σε μια στάση που δείχνει ένταση και κάποιες φορές έχει και ρίγος. Συχνά, ένας αγχωμένος σκύλος κλαψουρίζει, αναστενάζει, χασμουριέται ή γλύφεται. Η ουρά είναι χαμηλά και μπορεί να είναι κρυμμένη, ενώ ενδέχεται να φαίνεται έντονα το λευκό μέρος του ματιού του. Ένας αγχωμένος σκύλος μπορεί να αντιδρά υπερβολικά στα ερεθίσματα και να δείχνει φόβο ή επιθετικότητα.  Εάν είστε εξοικειωμένοι με το σκύλο, προσπαθήσετε να στρέψετε αλλού την προσοχή του σε κάτι πιο ευχάριστο. Εντούτοις προσέξτε να μην τον προκαλέσετε ή να προσπαθήσετε να τον ηρεμήσετε.

Φόβος
Ο φοβισμένος σκύλος συνδυάζει υποτακτικές και αγχώδεις συμπεριφορές με πιο ακραία σημάδια. Στέκεται με ένταση, όμως χαμηλώνει το σώμα. Τα αυτιά του είναι εντελώς τραβηγμένα πίσω, το βλέμμα στενεύει και στρέφεται αλλού. Η ουρά είναι κρυμμένη πίσω απ’τα πόδια και συνήθως εμφανίζεται τρέμουλο. Ένας φοβισμένος σκύλος συνήθως κλαψουρίζει ή γρυλίζει και μπορεί να δείχνει τα δόντια του, για να αμυνθεί. Μπορεί επίσης να ουρήσει ή να αφοδεύσει, ακόμα και να γίνει γρήγορα επιθετικός εάν αισθανθεί ότι απειλείται. Μην προσπαθήσετε να καθησυχάσετε το σκύλο, αλλά βγείτε από την κατάσταση αυτή με ηρεμία. Εάν είστε ο ιδιοκτήτης, να δείξετε ψυχραιμία και σιγουριά, αλλά μην παρηγορήσετε ή τιμωρήσετε το σκύλο. Προσπαθήστε να τον μετακινήσετε σε έναν λιγότερο απειλητικό και πιο οικείο για εκείνον χώρο.

Κυριαρχία
Ένας κυριαρχικός σκύλος θα προσπαθήσει να επιβληθεί σε άλλους σκύλους και κάποιες φορές και σε ανθρώπους. Στέκεται τεντωμένος και σίγουρος, και μπορεί να γέρνει λίγο το σώμα προς τα εμπρός.  Τα μάτια του είναι ορθάνοιχτα και έχει ευθεία οπτική επαφή με τον άλλο σκύλο ή τον άνθρωπο. Τα αυτιά του είναι όρθια και σε εγρήγορση, και το τρίχωμα της πλάτης μπορεί να ανασηκώνεται. Ενδέχεται να γρυλίζει χαμηλόφωνα. Η συμπεριφορά του μοιάζει λιγότερο φιλική και πιθανόν απειλητική. Εάν η διαγωγή αυτή απευθύνεται σε κάποιον υποτακτικό σκύλο, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Εάν όμως και ο άλλος σκύλος δείξει διάθεση κυριαρχίας, μπορεί να ξεσπάσει καυγάς. Ένας σκύλος που απευθύνει κυριαρχική συμπεριφορά σε κάποιον άνθρωπο, ενδέχεται να γίνει απειλητικός. Μην κάνετε οπτική επαφή μαζί του, και προσπαθήστε να απομακρυνθείτε αργά. Εάν ο σκύλος σας επιδεικνύει τέτοιου είδους συμπεριφορά προς τους ανθρώπους, τότε χρειάζεται μετατροπή μέσω εκπαίδευσης.

Επιθετικότητα
Ένας επιθετικός σκύλος ξεπερνά το στάδιο της κυριαρχικότητας. Τα πόδια του είναι στέρεα τοποθετημένα στο έδαφος με τρόπο διεκδίκησης, και ενδέχεται να επιτεθεί. Τα αυτιά του είναι τραβηγμένα πίσω, το κεφάλι είναι ευθεία μπροστά και το βλέμμα εμφανίζεται εστιασμένο και διαπεραστικό. Η ουρά του είναι σε ευθεία, κρατημένη ψηλά, και μπορεί να κινείται. Μπορεί να δείχνει τα δόντια, να χτυπά τα σαγόνια και να γρυλίζει ή να γαυγίζει απειλητικά. Το τρίχωμα της πλάτης σηκώνεται όρθιο. Εάν είναι κανείς κοντά σε σκύλο που εμφανίζει τέτοια σημάδια συμπεριφοράς, πρέπει να απομακρυνθεί με προσοχή, χωρίς να τρέξει ή να έχει ευθεία οπτική επαφή μαζί του. Πρέπει να υποχωρήσει αργά, με ασφάλεια. Εάν ο δικός σας σκύλος γίνει επιθετικός, αναζητήστε την συνδρομή ενός επαγγελματία εκπαιδευτή για να μάθετε τον κατάλληλο τρόπο διόρθωσης της συμπεριφοράς. Οι σκύλοι με επιθετικές συμπεριφορές δεν ενδείκνυνται για εκτροφή.
Πηγή:  http://dogs.about.com/od/dogtraining/tp/dogbodylanguage.htm,