Πολλοί άνθρωποι αγνοούν ότι τα χριστουγεννιάτικα φυτά μπορεί να είναι τοξικά για τα κατοικίδια.
Τα αιθέρια έλαια που υπάρχουν στο έλατο θεωρούνται "ήπια" τοξικά για τα κατοικίδια και σε περίπτωση που το κατοικίδιο "μασουλίσει" το δέντρο μπορεί να προκληθεί ερεθισμός στο στόμα και το στομάχι , προκαλώντας υπερβολική έκκριση σάλιου ή εμετό . Επίσης οι βελόνες του δέντρου δεν είναι εύπεπτες  και ενδεχομένως να προκαλέσουν ερεθισμό στα γαστρεντερικό σύστημα, έμετο, γαστρεντερική απόφραξη ή διάτρηση. Τα παραπάνω συμπτώματα εξαρτώνται από την ποσότητα της κατάποσης.

Ακόμα και το ψεύτικο δέντρο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα καθώς τα υλικά που είναι κατασκευασμένο μπορεί να είναι τοξικά ενώ και τα κομμάτια του δεν είναι εύπεπτα.
Παράλληλα διακοσμητικά χριστουγεννιάτικα φυτά όπως το γκι είναι αρκετά τοξικά και θα πρέπει να συμβουλευτείτε κτηνίατρο σε περίπτωση κατάποσης.
Τα χριστουγεννιάτικα φώτα, στο δέντρο και αλλού στο σπίτι μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τα "περίεργα" ζώα . Μασώντας καλώδια και τα φώτα υπάρχει περίπτωση να προκληθεί ηλεκτροπληξία και συνεπώς εγκαύματα στο στόμα . Ελέγξτε τα καλώδια τακτικά για σημάδια που δηλώνουν μάσηση και τη γενική φθορά. Αν παρατηρήσετε ότι το κατοικίδιο ζώο σας είναι απρόθυμοι να φάει , τρέχουν σάλια ή δείχνει σημάδια πόνου στο στόμα (δηλαδή να μην θέλει να παίξει με παιχνίδια) φροντίστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εγκαύματος.
Τέλος τα στολίδια μπορούν επίσης να θέσουν σε κίνδυνο τα κατοικίδια . Η κατάποση στολιδιών μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική απόφραξη ή ρήξη λόγω των κομματιών ή προβλήματα που οφείλονται στην τοξικότητα αναλόγως το υλικό κατασκευής.
Πηγή: http://vetmedicine.about.com/od/toxicology/f/christmastrees.htm